Obsah fóra AirSpotter.eu AirSpotter.eu
European Plane Spotting and LKTB/ BRQ Spotting Forum
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Simulátor L-39 v Brně!

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Létání
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: po duben 09, 2012 8:22 pm    Předmět: Simulátor L-39 v Brně! Citovat

V Technickém muzeu byl zřízen simulátor stíhačky L-39 Albatros! Má být součástí nově připravované expozice leteckých motorů, která má být otevřena 15. května 2012.
V oficiálním popisu píší:
citace:
Simulátor s panoramatickým 175° výhledem, se surround realistickým zvukem. Všechny důležité systémy funkční, včetně sekvencí startování. Simulace různých letových režimů, propracovaná realistická fyzika letu, radionavigace, vlivy počasí a simulace nouzových situací. Můžete si vybrat z různých letových lokalit i různých stupňů pokročilosti, náš instruktor Vám bude k dispozici. Připravíme Vám setkání s L-39 dle Vašich představ.


Odkaz na oficiální stránky simulátoru (včetně videa, jak to vypadá): http://www.flight-simulator.cz/

Rozhodně stojí za pozornost, že nabízejí zaváděcí ceny, takže 40 minut na simulátoru vyjde na 290 Kč (běžně to má dělat 480 Kč). Osobně mám v plánu jej zajít vyzkoušet, takže potom bych mohl dát zprávu, jaké to je.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: st duben 18, 2012 4:52 pm    Předmět: Citovat

Právě jsem se vrátil ze simulátoru. Byl to fantastický zážitek. Pokusím se sepsat dojmy, třeba to někoho zaujme.
Vzhledem k tomu, že nikdy předtím jsem na simulátoru nebyl, nevěděl jsem, co od toho čekat. Výsledek překonal veškerá má očekávání. Simulátor je umístěn ve třetím patře Technického muzea, provozuje jej tam celkem mladý chlapík, Slovák. Nebyl problém si objednat "let", stačilo poslat e-mail, on obratem zavolal a dojednal se termín a čas. Před usednutím do kokpitu si můžete nechat nastavit dle libosti letiště (my jsme zkoušeli Seattle v USA a jakési horské letiště ve Švýcarsku - pokud tam půjdete, patrně vám to Švýcarsko bude doporučovat, protože má nejkvalitnější textury. A je to pravda, oproti tomu Seattlu to byl vizuálně dost velký rozdíl.) Stejně tak si lze vybrat, jestli chcete začít na stojánce, na dráze, či rovnou ve vzduchu. My si zvolili stojánku, což znamenalo celou předletovou proceduru. Projdete si tak checklisty, seznámíte se důkladně s přístroji a vůbec celým kokpitem, a po nahození motoru zvesela odtaxujete na dráhu ke vzletu. Veškeré instrukce, co od chování "letadla" čekat a jak jej ovládat, dostanete samozřejmě předtím, nicméně instruktor je stále v dosahu a kdykoli v průběhu "letu" poskytne rady a tak dále. A nechybí rovněž audio, takže zvuky spínačů, zasunutí podvozku, motor či výstraha před velkým úhlem náběhu všude kolem vás lahodně zní.
Co se týče samotného polétání, tak z toho bych zmínil následující: reakce motoru na plynovou páku je zatraceně pomalá (což má odpovídat skutečnému Albatrosu); zpočátku (tj. prvních asi deset minut) se příliš dobře nedá kochat pohledem mimo kokpit, těch přístrojů je tam vcelku dost a sledovat vše není jen tak, nicméně po chvilce cviku už to jde celkem dobře (člověk zjistí, které budíky ignorovat a v podstatě se soustředí jen na jeden či dva nejdůležitější), každopádně i přesto jsem byl fascinován, jak je nezbytné přepínat pozornost mezi přístroji v kokpitu a pohledem ven (to obzvláště při vizuálním přiblížení na přistání). Abych pravdu řekl, to rozložení pozornosti mě zaujalo až neskutečně. Nevíte náhodou o nějaké vědecké studii, která by se něčím takovým zabývala? Ke konci čtyřicetiminutového polétání již byl člověk celkem sžitý s ovládáním, takže si to dokázal už slušně užívat. Takže pokud vyjde ještě čas, rád bych si to vyzkoušel ještě jednou. Jo a simulátor má být v Muzeu ještě zhruba čtyři měsíce.
Abych to všechno shrnul, rozhodně doporučuji si to zajít vyzkoušet. Je to skvělý zážitek. A myslím, že je to i nesrovnatelně zábavnější než simulátory dopravních letadel, které oproti tomuto musí být docela nuda. Tady můžete létat nízko nad terénem či létat akrobacii. A vypadá to moc pěkně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
PetrK



Založen: 15.12.2009
Příspěvky: 5
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2012 9:51 pm    Předmět: Citovat

Tento týden jsem navštívil také simulátor L-39 a musím souhlasit s Markem. Je to super zážitek. Určitě si let ještě zkusím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kuba.biker



Založen: 4.8.2007
Příspěvky: 265
Bydliště: OPO

PříspěvekZaslal: út duben 24, 2012 1:42 pm    Předmět: Citovat

Díky za tip,dnes jdu simulátor vyzkoušet;)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kuba.biker



Založen: 4.8.2007
Příspěvky: 265
Bydliště: OPO

PříspěvekZaslal: čt duben 26, 2012 9:55 am    Předmět: Citovat

Pár mých postřehů:

Pokud o letu na simulátoru také uvažujete, kupte si minimálně hodinu, protože 40 minut je podle mého hrozně málo.

Protože za týden letím do Švýcarska a budu se toulat po horách kolem Lucernského jezera, naplánoval jsem si let právě z této oblasti: startoval jsem z letiště Alpnach a kroužil mezi horami Pilatus, Rigi a Stansenhorn. Pak jsem si řekl, že bych mohl zkusit doletět do Zurichu. Zde se ukázalo, jak moc je orientace ze vzduchu složitá. Ačkoliv mám mapu té části Švýcarska relativně v paměti a ač s orientací problémy nemám, tentokrát jsem měl co dělat. Nakonec jsem Zurich našel a po několika dosti neobratných klesavých zatáčkách jsem přistál na Klotenu na dráze 34.

Řízení je na můj vkus docela náročné, všechno jde ráz na ráz, na nějaké kochání se krajinou není čas. Zejména při přistání se pozornost tříští mezi sledování výškoměru, rychloměru, osy dráhy, je třeba regulovat plyn a klapky, vysunout podvozek. To vše v rychlosti bezmála 300km/h. Nakonec jsem sice přistál, ale v reálu by byl Albatros po takovém přistání nejspíš zralý na důkladnou revizi struktury konstrukce...
Embarassed

Zkrátka kdybych si měl vybrat, v budoucnu bych se raději proletěl dopravákem, v klidu udělal checklisty a ve zbylém čase se kochal krajinkou. Laughing

Jinak je docela zajímavé, že ač je simulátor statický a krajina se promítá na dvě plátna ve tvaru široce otevřeného V, v ostrých náklonech, kdy se dostanete do úhlu cca 50 stupňů vůči horizontu, zmocňuje se vás zvláštní pocit (neumím to popsat - je to úplně nové vnímání prostoru) - já jsem měl dokonce chvíli dojem, že mne odstředivá síla lehce tlačí do sedadla. Prostě dokonalá iluze.

V budoucnu by se měl simulátor stát součástí nové expozice leteckých motorů v přízemí muzea. Prý se uvažuje i o novém dvoumístném simulátoru Cessny - na ten se docela těším, protože stíhací pilot ze mě určitě nebude... Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
paslik



Založen: 24.5.2012
Příspěvky: 2
Bydliště: Čebín, Brno-venkov

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2012 5:43 pm    Předmět: Citovat

Včera jsem byl na simulátoru a musím potvrdit výše uvedené, velice autentický zážitek ! Vše od začátku včetně spouštění podle checklistu, mimochodem pojíždění k VPD docela náročné, chce to cvik.
Dal jsem několik letmých přistání, volné létání mezi kopci, přistání k tankování, řízenou plochou vývrtku, vše velmi realistické včetně pocitů přetížení.
Opravdu to stojí za vyzkoušení, doporučuji !
Přikládám videa,snad se budou líbit Smile
http://www.youtube.com/user/pslavnik

Pavel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: čt květen 31, 2012 9:41 am    Předmět: Citovat

kuba.biker: To s tím pocitem přetížení a celkově zvláštním pocitem při náklonech je naprostá pravda, taky mě to zaujalo. Nakonec zřejmě ani není příliš potřeba podpůrných hydraulických prostředků.
paslik: Díky za videa. Koukal jsem, že přistání jste zvládl velmi dobře. Ještě co se týče té vývrtky, sám jsem si na to netroufl, ale s radostí jsem si to nechal předvést. A musím uznat, že tohle zažít v reálu musí být opravdu divoký zážitek. Rychle rotující země, výstražné hlásiče zuřivě kvílející v kabině, no, mělo to rozhodně cosi do sebe, ale více se mi líbil let pěkně přímo.

Jak jsem psal v úplně první zprávě, simulátor byl zřízen při příležitosti chystané stálé expozice leteckých motorů, která měla být otevřená 15. května. Vzhledem k tomu, že už je konec května, bych se rád zeptal, jestli jste se někdo na tu novou expozici byli podívat? Na svém webu má Technické muzeum fotky a vypadá to moc pěkně, opět v tradičním duchu diorámat, takže nejde o motory vystavené ve "sterilním" prostředí, ale vsazené do líbivých kulis. Myslím, že hned, jak bude čas, se tam zajdu podívat. Obrázky jsou dostupné zde (zhruba uprostřed stránky): http://www.technicalmuseum.cz/vystavy/674-nova-expozice-tmb-letecke-motory-aneb-kouzlo-aviatiky-se-prave-otevrela-navstevnikum
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
paslik



Založen: 24.5.2012
Příspěvky: 2
Bydliště: Čebín, Brno-venkov

PříspěvekZaslal: po červen 04, 2012 11:34 am    Předmět: Citovat

MarekV: z časových důvodů jsem po simulátoru výstavu jen proběhl, je velmi pěkně udělána, zaujal mně historický simulátor letounu Spitfire z WW2, který stojí hned vedle simulátoru L-39.
Určitě půjdu ještě polétat a udělám si více času i na ostatní, tak pak poreferuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: ne listopad 20, 2016 11:25 am    Předmět: Citovat

kuba.biker napsal:
Jinak je docela zajímavé, že ač je simulátor statický a krajina se promítá na dvě plátna ve tvaru široce otevřeného V, v ostrých náklonech, kdy se dostanete do úhlu cca 50 stupňů vůči horizontu, zmocňuje se vás zvláštní pocit (neumím to popsat - je to úplně nové vnímání prostoru) - já jsem měl dokonce chvíli dojem, že mne odstředivá síla lehce tlačí do sedadla. Prostě dokonalá iluze.

Čirou náhodou jsem narazil na možné vysvětlení tohoto úkazu. V práci amerického filozofa Michaela Heima jsem našel část, kde hovoří o tzv. syndromu alternativního světa (AWS, Alternate World Syndrome). Píše, že "letové simulátory mohou způsobit nevolnost a dezorientaci z důvodu nesouladu mezi skutečnými pohyby pilota (anebo jejich absencí) a pohybem vnímaným na simulátoru. [...] AWS je akutní formou tělesné amnézie, která se může vyvinout do podoby chronické poruchy alternativního světa (AWD, Alternate World Disorder)." Tyto důsledky ale prakticky jistě nevzniknou po pár svezeních na simulátoru, ale při dlouhodobějším pobytu v takovémto virtuálním světě se patrně už mohou projevit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: čt prosinec 22, 2016 7:40 pm    Předmět: Citovat

Moravské zájemce o "svezení" na simulátoru dopravního letounu může zaujmout simulátor Boeingu 737 v Němčičkách, tedy v proslulé vinařské oblasti kousek od Hustopečí.

Simulátor nese příznačné jméno AirWine a nabízí hned několik různých variant "letu". Více informací zde: http://airwine.cz/

Obrázek si lze udělat i z reportáže na ČT1.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: po březen 26, 2018 8:11 am    Předmět: Citovat

Leteckých simulátorů přibývá jako hub po dešti. Nově si lze vyzkoušet létání na simulátoru dopravního letounu Boeing 737 a stíhacího F-16 i přímo v Brně. Zasloužil se o to podnik Air Club Tivoli sídlící na Úvoze 447, který pod značkou Buď pilot nabízí oba tyto zážitky.

Co se týče "sedmtřisedmičky", nabízejí 15minutový "let" za 990 Kč, 30minutový "let" za 1890 Kč a hodinový "let" za 2990 Kč. U "efšestnáctky" je sazba 790 Kč za 15 minut "letu", 1590 Kč za 30 minut "letu" a 2490 Kč za hodinu "letu".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: st listopad 20, 2019 5:46 pm    Předmět: Citovat

Výše zmíněná firma Buď pilot rozšířila portfolio, a nově nabízí i simulátory druhoválečného stíhacího letounu Supermarine Spitfire a moderního proudového stíhacího letounu F/A-18 Hornet. Obzvlášť Hornet, který vyniká unikátním zavíracím překrytem kabiny, vypadá velice lákavě. Inu, Vánoce se blíží, myslím, že jde o pěkný tip na dárek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Létání Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com