Obsah fóra AirSpotter.eu AirSpotter.eu
European Plane Spotting and LKTB/ BRQ Spotting Forum
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Webkamera LKTB
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Co se jinam nevejde
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: po srpen 23, 2010 6:06 pm    Předmět: Webkamera LKTB Citovat

Již delší dobu opět přemýšlíme nad tím, že by se v Brně na letišti hodila nějaká schopná webkamera. První takové naše představy se začaly rodit někdy před dvěma lety, ale nějak to přešlo do ztracena. Avšak vzhledem k nárůstajícímu zájmu o spotting v Brně, stejně tak vzhledem ke stále většímu časovému vytížení spotterů, kteří ne vždy mohou jít naslepo na letiště, by byla asi právě nyní ideální doba se o nějakou takovou webkameru pokusit.
Tedy tímto bych rád otevřel možnost spolupráce na webkameře, která by nám snímala letiště, abychom věděli o provozu a situaci na letišti v reálném čase z tepla našich domovů.
Nuže:
- Umístění webkamery. Co se týče místa, kde by webkamera byla, jsme již víceméně rozhodnuti a místo vybráno máme. Je z něj vidět na větší část dráhy, pojížděcí Alfu před úly, západní a střední stojánku. Ještě by bylo třeba domluvit umístění, ale myslím, že to již problém nebude. Nicméně pokud máte nějaké nápady, jistě se o ně s námi podělte.
- Webkamera. Prozatím asi největší problém. Potřebujeme webkameru, která by nám sloužila ke snímání letiště. Vzhledem k tomu, že se nijak v kamerách nevyznám, hodil by se někdo, kdo jim rozumí. Nicméně shodli jsme se, že čím lepší kvalita výsledného obrazu, tím lepší. S tím se pojí otázka, jestli by se dala použít nějaká vlastní optika. Abychom totiž nebyli odkázáni jen na původní optiku, ale abychom mohli eventuálně použít nějakou vlastní, pravděpodobně nějaký starý teleobjektiv. Bylo by takové propojení vůbec možné?
- Finální proces uploadování snímků na internet by se taktéž měl nějak pořešit. Proto přivítáme také někoho, kdo se v tomto směru orientuje. Ale vzhledem k povaze tohoto bodu, není prozatím primárním bodem. Proto se na něj můžeme zaměřit až v pokročilejším stádiu práce.
Padl návrh, že by byly snímky z webkamery přístupny jen pod loginem. To bychom prozatím nechali otevřené, ale není vyloučené, že by byla přístupna jen určitému okruhu lidí. Proto vítáme každého, kdo by se do tohoto našeho projektu zapojil.
Pokud tedy máte o tento projekt zájem a chtěli byste na něm nějak participovat, určitě napište. Podělte se s námi, prosím, o jakékoli nápady, které vás napadnou.
Předem děkuji za jakýkoli podnět!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
trainzak



Založen: 9.8.2010
Příspěvky: 82

PříspěvekZaslal: po srpen 23, 2010 8:34 pm    Předmět: Citovat

Já bych řekl, že nejdůležitější ze všeho je počítač s přístupem na internet, s patřičným softwarem blízko webkamery. Na počítači musí běžet nějaký program, který dokáže vytáhnout snímky z webkamery a uploadovat je v pravidelných intervalech na server.

To, jaká se použije "optika" už je víceméně jedno. Může to být třeba nějaká starší videokamera apod. Ale zas aby vůbec bylo něco vidět. Vím také, že se dají koupit přímo bezdrátové webkamery, s dobrým rozlišením a s vlastním FTP serverem. Dnes ani už nejsou tak drahé a je to jednoduché, téměř all-in-one řešení.

Abych to shrnul, tak důležité je dobré místo pro umístění webkamery, kde bude přístup k internetu (pokud možno rychlý upload, pokud budeme chtít, aby webkamera měla rychlejší intervaly obnovení ve větším rozlišení).

Jen tak pro inspiraci - jsou asi nejlepší webkamery, co jsem kdy viděl - velké rozlišení, plynulý pohyb (pokud se to hned nerozjede, tak klikněte dole na Iceland Live)

http://www.inspiredbyiceland.com/icelandlive/#austurstraeti
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: po srpen 23, 2010 9:07 pm    Předmět: Citovat

Moc díky za nápady a připomínky.
Co se týče přístupu na internet, to by neměl být výrazný problém. V budově internet zaveden je, disponuje dokonce celou místností s počítači připojenými k internetu. Problém by možná byl s tím, že přes noc tam nikdo není, takže je otázka, jestli by ta webka frčela i přes noc (to by až tak zásadní problém být nemusel, ale tohle by se dalo nějak pořešit, to není zatím podstatné). Zkrátka připojení k internetu tam je. A na tohle by stačil nějaký i relativně starší počítač, ne? Že bychom nemuseli využívat jejich, ale nějaký náš k tomu účelu tam dovezený (nějaký skoro vrak k vyhození, aby to nebylo moc nákladné). Přinám se, nevím, jak moc je webkamera náročná na počítač.
Optiku jsem zmiňoval z důvodu, abychom ze vzdáleného místa viděli, co na letišti stojí. Protože abychom byli schopni rozeznat jen prázdnou plochu, nebo flek na ploše, tak kvůli tomu se nám nevyplatí webku dělat. Chtěli bychom něco kvalitnějšího. Přinejmenším poznat typ, prostě něco jako fotku z foťáku o menším rozlišení. Před těmi dvěma lety byl totiž nadnesen nápad, že by měl stačit čip z webky a před něj nasadit teleobjektiv a dostali bychom snad slušnou webku. Nerozumím tomu, proto nemůžu hodnotit realizovatelnost a funkčnost. Byl bych proto velmi rád za názor.
Netušíš zhruba, na kolik webkamera přijde? Jednak klasická, jednak ta bezdrátová. Neradi bychom, aby to bylo příliš finančně náročné, přece jen je to snaha nadšenců, takže tu celkovou sumu bychom chtěli co nejnižší.
Díky za odkaz na webky z Islandu. Něco takového by bylo jistě fajn. Ale i kdyby se nám podařilo zprovoznit něco alespoň z poloviny podobného, byli bychom rádi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
trainzak



Založen: 9.8.2010
Příspěvky: 82

PříspěvekZaslal: po srpen 23, 2010 9:45 pm    Předmět: Citovat

Dobrá, uvedu jeden konkrétní případ. Za předpokladu, že bychom našli nějaký starý počítač (skutečně není potřeba žádné dělo), tak bychom tam nainstalovali nějaký program, který dokáže streamovat plynulý obraz (např. Webcam 1-2-3). Pak by se dala připojit třeba moje starší digitální videokamera, která má 24x optický zoom a to už opravdu stačí na hodně detailní snímek i z větší dálky.

Jediný problém je, že pokud se připojí k PC přes USB jako webkamera, tak dává rozlišení jen 320x240, což je dost málo. Pokud by to staší PC mělo vstup klasického cinch audio/video, tak by se dala připojit analogově a pak dávat video až v rozlišení 720x576, což už je docela slušné.

Jinak s předsazením teleobjektivu do klasické webkamery nemám žádné zkušenosti. Pak je tu ještě tedy možnost koupit nějakou IP kameru, která dokáže po připojení do sítě (bez potřeby PC) posílat také docela slušné video, třeba i v rozlišení 1600x1200. Bohužel je potřeba počítat s tím, že jejich zvětšení bude dost malé, a pro tyto účely tedy asi nevyhovující.

Ještě Marku mohl bys třeba na mapách.cz zaznačit místo předpokládaného umístění? Jen tak pro orientaci, jak to asi bude daleko od plochy.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: po srpen 23, 2010 10:11 pm    Předmět: Citovat

Je potěšující slyšet, že počítač může být i starší stroj. Nějaký by se jistě dal sehnat.
24násobný optický zoom by byl jistě dostatečný. Rozlišení 320x240 není až tak úplně zlé, ale 720x576 by bylo, myslím, naprosto ideální.
Pozice webkamery by měla být na těchto souřadnicích: 49°9'5.432"N, 16°39'45.852"E (Lepší místo asi těžko seženeme. Je to ve třetím patře, takže z mírného nadhledu.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Karel



Založen: 29.3.2007
Příspěvky: 982
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st srpen 25, 2010 2:42 pm    Předmět: Citovat

Skvělý nápad. Ještě bych se zeptal, zda kameru uvažujete uvnitř, za oknem, nebo venku, kde by asi musela mít nějakou ochranu před povětrností. Ohledně připojení kamery k PC by možná přicházelo v úvahu doplnit i nějakou kartu s video vstupem, ale nejsem si jistý, nikdy jsem se tím nezabýval. Třeba tuto:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008L3590X05LD

Bude-li třeba, něčím přispět, bylo by fajn to sem napsat. Ať už půjde o práci, jako povařit a ponatírat nějakou konzolku, o nějaké přebytečné PC komponenty, nebo o i nějaké softwérové věci. Určitě si s tím bude někdo z nás vědět rady. Pokud by bylo potřeba na něco finančně přispět, navrhuji třeba zorganizovat posezení u skleničky a každý, kdo bude chtít, tam může podle svých možností nějakou tu stovku věnovat Smile.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: st srpen 25, 2010 4:33 pm    Předmět: Citovat

Jsem velmi potěšen zájmem! Zároveň si moc vážím věcných a inspirativních připomínek. Pokusím se odpovědět pro větší přehlednost v bodech.
- Umístění. Webkamera by měla být umístěna za oknem. Oním prostorem by mělo být nejvyšší patro únikového schodiště, což kromě jiného znamená i minimální pohyb nezasvěcených kolem. Ačkoli pohyb kolem by měl být minimální, nebude roven nule, proto jistou ochranou webkamera opatřena být musí. Řešením by tedy byla pravděpodobně ona ochranná konzole. Takže tímto se otevírá další "problém", totiž vyrobení nějaké schránky. Myslím, že prozatím asi netřeba řešit, aktuální to patrně bude až v momentě, kdy budeme znát přesné rozměry webkamery. Ještě co se týče zajištění prostor, tak v průběhu příštího týdne bych tam zašel a pokusil se s nimi domluvit. Proto rovněž musím přijít s víceméně hotovou představou, jak bychom si to představovali, co všechno by to obnášelo a podobně.
- PC. Hardwarovou a softwarovou stránku jsme řešili mimo fórum s Trainzakem. Proto se pokusím poznatky parafrázovat a sepsat zde. Co se týče hardwaru, ten nemusí být nijak špičkový, provoz webkamery by měl zvládnout i značně starý stroj. Takže pokud by někdo nějakou mašinku na vyřazení/vyhození měl, určitě se nebudeme zlobit, kdyby ji poskytl pro náš počin. Rovněž by bylo možné nějaké PC poskládat z komponent, které by se případně mohly nějakým způsobem nastřádat. S tímto se pojí druhá věc. Trainzak nabídl, byť možná jen na omezenou dobu (pravděpodobně pro začátek), že by poskytl svoji kameru. A tu bychom s počítačem propojili FireWire kabelem. Tudíž k tomuto propojení by se hodil počítač vybaven kartou, která toto propojení umožňuje (cena se má pohybovat snad okolo 200-300,-). Co jsem viděl rozlišení kamery, které poskytuje, myslím, že je naprosto vyhovující. Se softwarem by problém snad ani být neměl.
- Spolupráce. Jakmile budeme mít jistotu, že webkameru můžeme umístit na námi požadované místo, moc rádi uvítáme jakoukoli pomoc. Myslím, že zde na fóru je ideální místo na domluvy, proto bych jej ponechal jako oficální komunikační kanál pro případnou koordinaci. Díky, Karle, za nápady!
Těším se na další nápady, případně opravy či rozvíjení toho, co jsem tu sepsal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Karel



Založen: 29.3.2007
Příspěvky: 982
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 8:08 am    Předmět: Citovat

Nezapomeňte si ověřit délku kabelu, pro IEEE 1394 je to bez repeatru tuším nějaké 4 m, podobně jako pro USB. U AV signálu to asi bude záviset na kvalitě koaxu i obvodovém řešení příslušného vstupu i výstupu a při dobrém přizpůsobení by nemusely být problémy ani při stovkách m. Při analogovém přenosu by ale pro změnu zase mohly být problémy se zemnicí smyčkou, to by se ale asi dalo vyřešit, třeba galvanickým oddělením, nebo napájením z jedné zásuvky nebo i vnitřního zdroje v PC, kde je k dispozici mj. +5V a +12V. Ještě mě napadlo, že by místo kamery šel použít nějaký starší foťák, z některých leze kompozitní videosignál (myslím, že obvykle PAL). Musel by ale na svět koukat přes aspoň trochu telecí optiku Smile

Omlouvám se, za případné nepřesnosti (v tom případě je prosím někdo uveďte na pravou míru), nebo jestli píšu o věcech, které jsou třeba všem známé. Držím palce a věřím, že se to podaří s majitelem, nebo nájemcem úspěšně domluvit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
qantas



Založen: 2.8.2009
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 10:08 am    Předmět: Citovat

Urcite jsem vsemi 10-ti pro. Jen se zeptam, dle souradnit GPS me to naslo budovu docela vzdalenou od letiste - radove stovky metru. Ikdyz bude mit kamera dobry zoom nejsem si jisty,zda na takovou vzdalenost se da poridit kvalitni "zabery".Jinak jsem ochoten se taktez jakkoliv zapojit i financne, pokud bude vysledek stat za to. Jak se psalo vyse urcite nema moc smysl se zajimat o male rozliseni, idealni by bylo aspon 800x600.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 5:23 pm    Předmět: Citovat

Děkuji za připomínky!
- Kabel. Nad tím jsme se už taktéž zamýšleli, ale v současné době nevím, jak to je se zásuvkami v oněch prostorách. Byl jsem tam naposledy snad před pěti lety, takže si opravdu už nevzpomenu, jak to tam přesně vypadá. Proto jsme se shodli, že se tam příští týden zajdeme podívat, zjistíme co a jak, zhodnotíme situaci a následně podnikneme odpovídající kroky. Snad nám budou tamější podmínky nakloněny, snad nedojde k žádným komplikacím. Čímž se plynule dostáváme ke druhé části.
- Umístění. Ta budova je opravdu nemálo metrů vzdálena od letiště. Nicméně myslím, že nic lepšího k dispozici není. Každopádně je na ideálním místě, téměř v ose dráhy, zároveň je z ní krásný výhled na letiště. Teda ještě mě v případě krachu této možnosti napadlo požádat kamaráda, od něhož by se snad ze střechy na letiště vidět dalo, ale to by bylo asi ještě komplikovanější, především co se týče instalace kamery. To vybrané místo je budova základní školy, tak ti by snad nemuseli mít problém s tím, že bychom si u nich zřídili webku. Každopádně jak už jsem psal, uvidíme příští týden, kdy půjdeme domlouvat něco bližšího.
A ještě mě napadlo. Pokud by Trainzak opravdu souhlasil s tím, že by, alespoň pro začátek, poskytl svoji webkameru, jestli by sem nemohl uploadovat snímky, které jsou tou kamerou pořízeny. Viděl jsem je a vypadá to hodně schopně, aspoň dle mého názoru.
- Spolupráce. Ještě jednou díky za vřelé přijetí myšlenky a za nabídky spolupráce. Hned jak budeme vědět konkrétněji, a bylo-li by potřeba, určitě se ozveme, s čím by bylo třeba vypomoct (silou či snad drobným příspěvkem).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
trainzak



Založen: 9.8.2010
Příspěvky: 82

PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 5:37 pm    Předmět: Citovat

Takže nakonec jsem kameru připojil přes FireWire kabel k PC, takže nyní dostávám snímky v rozlišení 720x576 digitálně. Kamera není sice kdovíjaký zázrak, ale důležitý je u ní ten 24x optický zoom, díky kterému lze snímat prostor i hodně daleko.

Tady je ukázkový snímek:


Jednak je možné snímky každých 5 vteřin uploadovat přes FTP server na web, a dokonce, pokud by v té škole měli privátní IP adresu, tak i streamovat živě video 15 snímků za vteřinu.

V tuto chvíli je zatím potřeba zjistit možnosti připojení v té škole, do té doby je předčasné dělat jakékoli další plány.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
slávek
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 8:34 pm    Předmět: Citovat

Ahoj všem,
možná bych nějaké takové pecko dal dokupy. Mám plný šuplíky krámů které neane vyhodit a ve sklepě asi pět vyřazených kejsů. nějaký hadrdisky a paměti taky. Tu firewire desku buď taky budu mít nebo ji koupím. Kolik času mi na to dáte? A prosil bych nějakou hrubou specifikaci toho stroje, abych věděl. Třeba jestli by stačil profesor 750kHz a kolik paměti. Hadrdisk by tady byl plonkovej 3.2 GB. Bylo by to ale bez operačního systému, to bych neriskoval.

Slávek
Návrat nahoru
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: čt srpen 26, 2010 8:56 pm    Předmět: Citovat

Výtečně. Vzhledem k tomu, že vše záleží na tom, s jakou pořídíme příští týden při domluvě umístění a obhlídce místa, tak to prozatím nijak nespěchá.
Co se týče specifikace, k tomu by se měl vyjádřit Trainzak, ten tomu, narozdíl ode mne, rozumí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
trainzak



Založen: 9.8.2010
Příspěvky: 82

PříspěvekZaslal: pá srpen 27, 2010 7:42 am    Předmět: Citovat

Myslím, že by to teoreticky šlo, nevidím v tom problém. Pokud ale říkáš, že to bude bez OS, což chápu, můžu zkusit začít hledat, jestli by šlo tu moji videokameru zprovoznit i s nějakým softwarem pro Linux.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
slávek
Anonymní





PříspěvekZaslal: pá srpen 27, 2010 8:10 am    Předmět: Citovat

Ubuntu to jistě dá, já ale s tučňákama neumím, takže by se měl někdo hlásit do služby...
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Co se jinam nevejde Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com