Obsah fóra AirSpotter.eu AirSpotter.eu
European Plane Spotting and LKTB/ BRQ Spotting Forum
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pro inspiraci :)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Létání
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JackBrno



Založen: 5.12.2007
Příspěvky: 259

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 7:44 pm    Předmět: Pro inspiraci :) Citovat

Letos jsem přemýšlel, jakou dovolenkovou destinaci zvolit, abych mohl spojit odpočinek u vody s leteckým zpestřením. Po zvážení všech možností v Evropě mi nakonec jako nejlepší varianta zbyla méně známý řecký ostrov Skiathos. Po absolvování výletu můžu jen konstatovat, že to byla trefa do černého. A to po stránce prostředí na ostrově, kde překvapivě relativně levno (znatelně levněji, než před cca 5-ti lety na Korfu), přitom Skiathos byl vždy prezentován jako spíš luxusnější a dražší destinace. Místní obyvatelé jsou velmi příjemní a vstřícní k turistům, nenarazil jsem na nikoho, kdo by neuměl alespoň trochu anglicky, zato kromě letiště jsem po celou dobu pobytu nepotkal jediného čecha, což mi plně vyhovuje. Po známkách Řecké krize ani stopy nebo se možná projevila těmi příjemnými cenami. Každopádně ubytování ve velmi slušném penzionu přímo v hlavním městečku jsem sehnal za 2100kč/osoba/6 nocí.

Letenky byly trochu dražší, protože ostrov celkově má malou ubytovací kapacitu (je velký jen cca 5x14km) a leteckých společností létá poměrně málo. Z mně dostupných letišť jsem nakonec nakombinoval cestu tam s Lauda Air z Vídně za 4500kč a zpět se Smartwings do Prahy za 3500kč. Taková kombinace proto, že jsem byl omezen časově na maximálně 6 nocí. Odlet z Vídně v 6:00 s postarší 737-800: http://www.youtube.com/watch?v=FKWkSeQfZvY zatáčkou doleva dále průlet oblačností: http://www.youtube.com/watch?v=ucuAfFJpoc0 a směr Maďarsko, přímo přes Balaton (netočil jsem, byl silný opar) a nakonec přistání na Skiathosu: http://www.youtube.com/watch?v=jQIyRksUJ5s Už samotné přistání je zážitkem, protože přílet je čistě manuální, žádný ILS se nekoná, takže přes VOR Skopelos a okruhem na dráhu 02. Mimochodem, dráha je extrémně krátká a úzká, pouhých 1600x30m, což je zřejmě nejkratší v Evropě a celkově patří k několika málo nejkratším drahám běžně používaným letadly až do velikosti B757. Navíc je dráha poměrně dost svažitá, jeden konec dráhy začíná cca 1-2m nad hladinou moře, druhý konec je naopak na kopečku minimálně o 15 metrů výše. Ale šedovlasý velmi zkušený pán v kokpitu si s tím poradil levou zadní a přestože většina letadel si tam absolutně nemá čas hrát na jemné přistání a praští s tím jako řezník s játrama o stůl, naše přistání bylo nečekaně jemné, přesto se trefil správně do dotekové zóny. Následné brždění bylo ale opravdu drsné, ani jsem nečekal, že téměř plně nacpaná 737-800 koupáky s bágly může takto brzdit Smile Každopádně zabrzdili jsme včas a po backrtacku na druhou spojku jsme po chvíli vystoupili na mikroodbavovací ploše, kam se vejdou maximálně 3 letadla. Ale to stačí, protože málokdy byla kapacita letiště plně využita.

Počasí po příletu typicky koupácké, kolem 30°C a jasno. Už na Google maps jsem měl ověřeno, že k našemu ubytování je to pouhý 1,5km, takže jsme se nezdržovali hledáním taxi a pohodlnou chůzí podél vzletové dráhy jsme šli do města. Jelikož jsme přiletěli v cca 8:30 tamního času, nikam jsme nespěchali, protože na ubytování bylo ještě brzy. Tak to jistila dobrá snídaně a hlavně frappe v jedné z milionu taveren. Následně ubytování, půjčení skůtrů a zahájení dovolenkového režimu Smile Ten ovšem spočíval v častých návštěvách letiště, jelikož jsme byli vybaveni scannerem a skůtrem to na letiště sotva 5 minut, stačilo vyrazit jakmile jsme zaslechli první přihlášení letadla na věž Skiathos a pohodlně jsme to stihli ještě před přistáním. No a cože je vlastně na letišti Skiathos tak zajímavé? Kromě výše uvedených velmi minimalistických rozměrů vzletové a přistávací dráhy zejména fakt, že se jedná o Evropskou obdobu profláklého karibského letiště ostrova St. Marteen (ač jsem na St. Marteenu nebyl, tak můžu říct, že pokud bych někdy přímo volil, tak znovu vyberu Skiathos kvůli středomořské atmosféře a snad ještě větší blízkosti letadel). To znamená, že před prahem dráhy 02 je moře, úzká oblázková pláž, úzká silnice, svodidlo, přízemní ostnatý drát, 5m trávy a hned začíná rozšířená část prahu dráhy. Mám takový pocit, že konec křídla otáčejícího se B757 zasahuje skoro až nad čumily Smile

Dost keců, tady je pár fotek z ostrova celkově a samozřejmě i z letiště: http://jobfoto.cz/D90/03_Skiathos/index.html Doporučuji projet celou sadu, je to chronologicky namícháno. Z letiště je asi nejzajímavější tato fotka: http://jobfoto.cz/D90/03_Skiathos/slides/_DSC0348.html a následující: http://jobfoto.cz/D90/03_Skiathos/slides/_DSC0350_1.html které zachycují extrémně nízké přiblížení A320 FlyNiki. Měl jsem velké štěstí na "povedené" přistání, protože žádné jiné letadlo, které jsem viděl na vlastní oči nebo i na cizích fotkách nebylo takto nízko. Podle výšky lidí se dá odhadnout, že pneumatiky letadla nebyly výše, než 4m nad silnicí a také na betonu dráhy toto letadlo zanechalo dotykové stopy pneumatik jednoznačně nejblíže. Také je vidět, že někteří lidé pod letadlem neudrželi nervy na uzdě a chtě nechtě se raději sklonili Smile Ještě jedno video, jak to vypadá u prahu 02 při odletu B757: http://www.youtube.com/watch?v=yTFR8G1tBWA Bohužel tentokrát lidi stáli zbaběle daleko, při jiném odletu jsem viděl shozeného skůtra a člověka zameteného až do moře Smile

Musím říct, že Skiathos je opravdu parádní desinace, kde si užijí přítelkyně/manželky/děti - neomezený výběr typu pláže od skalnatých přes oblázkové až po jemný písek, i letečtí nadšenci letadla téměř na dotek ruky. Letadla jsou tak blízko, že problém je spíš aby se vůbec vešlo do záběru běžného objektivu, než jinde nutnost používání velkých teleobjektivů. Za obrovský klad Skiathosu (i Korfu) považuji fakt, že je tam zcela minimální kriminalita a člověk konečně alespoň na ten týden může přestat sledovat, kdo jde zrovna za ním a jestli mu nechce něco ukrátst. Ono se to nezdá, v Brně už ten neustálý stres ani nevnímám, ale když ho můžu vypnout, je to opravdu pocit k nezaplacení. Cestováním na skůtrech po celém ostrově, proloženým zevlováním u letiště, jsme příjemně strávili celých 6 dní a nadešel čas návratu.

Bylo to poněkud zpestřeno tím, že dle letového řádu měl být odlet pravidelný čas 10:20, ovšem od insidera z Travel Service jsem měl informaci, že odlet je posunut na 11:45 a ještě s dodatkem, že je na odlet skrze Smartwings napsáno 0 cestujících a že tedy počítají jen s koupáky od cestovek. Jelikož ale žádná oficiální informace od Smartwings o posunu času nám nedorazila (v rozporu s tvrzením Smartwigs, že změny letových časů jsou oznamovány emailem a vyznačeny v letovém řádu), což se dalo vzhledem k výše uvedenému zdůvodnit jedině tak, že skutečně s žádnými cesťáky přes Smartwings nepočítají a informovali pouze delegátku od koupáků, vyrazili jsme na letiště pro jistotu na původní čas dle leťáku 10:20. Brzy dorazili i koupáci od cestovky i s delegátkou, která nám potvrdila změněný čas odletu v 11:45 (nakonec se vzhledem k dřívějšímu příletu letadla urychlil na 11:30. Začali jsme být trochu nervózní, zda vůbec odletíme Smile Jak začalo odbavení, naštěstí jsme zareagovali jako první a dostali se před všechny organizované koupáky. U přepážky se potvrdilo, že je s námi jakýsi problém. Slečna pořád někam odcházela, konzultovala, telefonovala..., lidé od cestovky začali být už nevrlí (jejich blbost, když si nevšimnou, že přepážka už byla otevřena Very Happy ), ale nakonec nám slečna vydala s úsměvem palubky. Nejspíš někdo ve Smartwing přeci jen dokázal najít naši rezervaci a platbu. Aniž jsme si řekli, dostali jsme místa u nouzáků 16A, B. Štěstí asi bylo v tom, že pro nás přiletělo zcela prázdné letadlo OK-TVJ ze Rhodosu a na Skiathosu nabíralo jen cca 100 lidí. Pokud by letadlo mělo být plné, nejspíš by to dopadlo jinak. Nicméně trochu rozpačitý začátek zpáteční cesty byl vynahrazen příjemným letem v široké řadě u nouzáků, v poloprázdném letadle a příjemnými stewardkami. Pro mě byl ještě příjemnější, protože paní na sousední sedačce nebylo úplně dobře, takže mi nabídla svoji porci výborného "vepřo knedlo zelo". Catering TVS musím opravdu pochválit, v letadle jsem si tak už dlouho nepochutnal. Dokonce i v Lauda Air nám dali jen ohřátou bagetu. Nebyla špatná, ale na "vepřo knedlo zelo" neměla Smile Vzlet byl opět super zážitek, poloprázdné letadlo podržené chvíli na brzdách a následná akcelerace byla brutální.

Let s panem kapitánem Valigurou proběhl klidně a po něco málo více než dvou hodinách, jsme velkým okruhem přistáli v Praze, ale abych pravdu řekl, vzhledem k celkové pohodě jsem nějak zapomněl sledovat, na jakou vlastně dráhu Smile Zavonil zvonec a po 3 hodinách kodrcání po D1 v autobuse Student Agency byl pohádky konec.

P.S. chtěl jsem napsat jen pár řádků, ale vzhledem k velmi příjemnému dojmu z celého výletu toho ze mně vypadlo více. Kdo chce, může přeskočit Smile Jinak ale Skiathos velmi doporučuji, dost mně překvapuje, že je to tak málo zmiňovaná destinace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 11:39 am    Předmět: Citovat

Naprosto excelentní trip report! Mockrát díky za inspiraci. Musím se přiznat, že jak popis, tak výtečné fotky mě natolik nadchnuly, že jsem začal o výletu do této destinace opravdu vážně přemýšlet. Zážitek z přistání letadel musí být dokonalý, ostatně ty fotky přistávajícího NIKIho mluví za vše, takto nízké přistání je skoro až neuvěřitelné. A taky mě fascinuje fotka zachycující mávání obou pilotů. Jinak prostředí a příroda působí velice hezky, tak nějak typicky řecky, moře čistě. Ještě jednou díky za tip na výlet a skvělé fotky.
Chci se jen zeptat, používal jsi na některé fotky přechodový filtr, anebo se mi to jenom zdá?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JackBrno



Založen: 5.12.2007
Příspěvky: 259

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 1:42 pm    Předmět: Citovat

Díky za pochvalu, to potěší, že jsem to nepsal zbytečně. I když jsem plánoval jen dva řádky a odkaz na fotky. Nějak se to nafouklo Smile Máš dobrý postřeh, vypadá to u některých fotek na přechoďák, nicméně je to až softwarová záležitost (řekl bych ale jen celkově max. 10 fotek). Fotím výhradně do RAWu a tak, abych neměl přepaly a potom se s tím dají dělat divy. Ale podobně by to vypadalo při použití skutečného přechoďáku. A Skiathos vážně doporučuji. Má to pouze dva mínusy, trochu vyšší ceny letenek a poměrně malý provoz. Je potřeba plánovat pobyt tak, aby tam člověk pokud možno byl přes úterý a pátek, kdy je celkem fofr. Jinak mně žádné negativum nenapadá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MarekV
Site Admin


Založen: 25.3.2007
Příspěvky: 1589
Bydliště: LKTB/BRQ Brno Tuřany

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 3:27 pm    Předmět: Citovat

Je-li to až softwarově doděláváno, tak je to moc povedený. Nikdy jsem to nezkoušel, tak by mě docela zajímalo, jestli je to náročný v post procesu dodělat, vyžaduje to nějak už předběžně pořídit fotky s ohledem na dodělání, anebo to jde aplikovat v podstatě na jakoukoli fotku? V případě práce s RAWem to jde asi použít kdy se mi zachce aniž bych s tím dopředu počítal, nebo ne? Svého času mě lákal klasický fyzický přechoďák, ale nakonec bych pro něj asi nenašel příliš uplatnění, a tak se ten softwarový jeví jako ideální volba. Skutečně to na těch pár upravených snímcích působí velice dobře.
Díky za upozornění na dny s hustějším provozem. Zdá se, že týden je asi tak ideální doba, aby se dal pochytat provoz na letišti i něco z ostrova vidět. Musím přiznat, že mě zaujal nápad půjčit si skůtry, s tím jsem se ještě nikdy nesetkal, moc dobrý nápad.
Ze zvědavosti jsem se díval na nabídku ubytování a vypadá to, že prakticky veškeré ubytování je po ostrově relativně levné. Považoval bych to za kompenzaci dražších letenek. Doporučil bys vaše ubytování? Co jsem se koukal, ceny jsou všude více méně stejné, tak jestli máš dobrou zkušenost, navíc s ohledem na sdílené spotterské zájmy, tak bych určitě nejen já uvítal tip i na odzkoušené ubytování.
V každém případě jsi mě přesvědčil, abych si na příští rok zařadil Skiathos do seznamu míst k navštívení. Tak už jen sledovat vývoj cen letenek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JackBrno



Založen: 5.12.2007
Příspěvky: 259

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 5:15 pm    Předmět: Citovat

Moje ubytování určitě doporučím: http://www.booking.com/hotel/gr/despoina-studios.cs.html?sid=d3793e031e7fd2ba19a3bd4acfbdf698;dcid=2 Cca 2 roky starý penzion ve výborném stavu, prostorné pokoje s balkónem, klimatizací a ledničkou a to celé mě vyšlo na 2100/os/6 nocí. Ubytování je 5 minut pěšky od centra a asi 1,5km od letištní haly. K tomu velmi příjemní a ochotní majitelé penzionu. Skůtra rozhodně doporučuju, na 5 dní mě vyšel na 55€, což mi připadá jako super cena na to, že s ním není problém projet celý ostrov. Benzín jsem tankoval všeho všudy 2x po 5l, takže nějakých 400kč. Z ubytování je to jen trochu dál na nějaké větší pláže, ty jsou na opačné straně města, takže pěšky by to bylo tak půl hodiny, na skůtru 5 minut Smile A bral jsem tu cenu ubytování jako kompenzaci dražších letenek Smile Ono by se na letenkách dalo ušetřit, kdybych tam mohl být 10 nocí, letěl bych v tom případě se Smartwings tam i zpět a bylo by to za 7 tisíc celkem. Ale zase by se prodražilo o 4 noci ubytování. Takže výsledná cena za 1 dní by byla v podstatě stejná, jako za těch mých 6, prodražilo by to pak už jen stravování. Ale já jsem stejně byl omezen na maximálně 7 dní volna, takže jsem musel takto. Ale ono to i stačilo, Skiathos je malý Smile Mimochodem, natáčely se tam i scény filmu Mamma Mia! Pokud jsi ho viděl, tak ti bude povědomé toto přístavní molo: http://jobfoto.cz/D90/03_Skiathos/slides/_DSC0441.html A jiné scény na sousedním ostrově Skopelos a dá se za 15€ zaplatit celodenní okruh lodí po lokalitách z toho filmu i s občerstvením. Ale to jsem nestihnul Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra AirSpotter.eu -> Létání Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com